Sağlıklı Beslenme & Sağlıklı Bağırsak & Sağlıklı Yaşam



Şimdiye kadar yazılarımda genel olarak hastalık ve tdavi yöntemleri gibi konulara değindim.Bir de işin doğru beslenme ve korunma yöntemi var tabi.Ancak olmuş olan için hastalığı hafifletici,sağlıklı insanlar için de aslında olmazsa olmaz denilebilecek sağlıklı besinlerden bahsedeceğiz.
Eğer ki hastalıklarımızın nedeni sadece yediğimiz gıdaların bazılarından,ya da hazır gıda tüketiminin yol açtığı zararlardan olsaydı çözümü için daha net şeyler söylenebilirdi.Perhizler, takviyeler vb gibi.Ancak İbh hastalıkları maalesef halen neden sonuç ilişkisi havada kalmış bir hastalıklar grubu.Yine de bu süreçte doğru beslenme yoluyla bağırsaklarımızın yükünü hafifletmemiz mümkün.Birazdan vereceğimbilgi ve öneriler sadece sindirim sistemi hasraları için değil,sağlıklı bireylerin de dikkate alması gereken türden.
Bağırsaklarımızın tıpkı diğer organlarımız gibi düzenli bir şekilde çalışması ,aldığımız besinlerle doğru orantılı.Bugün beslenme alışkanlıklarımıza baktığımızda istisnalar dışında bir çoğumuz günde 3 öğün yemeği bile zamanında yiyemiyoruz.Yiyenlerin bir kısmı da çalışan kesim ,onlarda kahvaltıyı simit poğaça gibi atıştırmalıklarla geçiştiriyorlar.Yanlış gıda ile beslenen vücutta ,bağırsaklarda strese dayalı bir çok hastalığa kapı aralanmış oluyor.
Yapmamız gereken neyi ,ne kadar ve hangi zaman diliminde tüketeceğimizi öğrenmek.Bunlardan bana göre en önemlisi mevsiminde çıkan meyve sebzeleri kendi mevsiminde yemek gerektiği.Artık hepimizde biliyoruz ki yazın kış mahsüllerini,kışın da yaz mahsüllerini bulmak kolaylaştı.Zaten normal de dahi mevsiminde üretilen mahsüllerin bir çoğunun genleriyle oynandığı için organik olanını bulmakta güçleşti.Bulsanız dahi maalesef rant nedeniyle fahiş fiyatlarla sofranıza gelebiliyor.Maddi olanakları olmayan insanların halini söylemiyorum bile.
Gelelim bağırsak dostu gıdaların en önemlileri nelermiş konusuna;
Ayva;Bağırsakların normal bir şekilde çalışabilmesi için en etkili besinlerden biri.Özellikle ayvanın içinde bulunan tanenler midenin de güçlenmesine yardımcı oluyor.Zehirlenme,mide spazmı ve bağırsak enfeksiyonu rahatsızlıklarının tedavisinide hızlandıran bir meyve.** Uyarı: Ayva bağırsağında darlık problemleri olanlara önerilmiyor bilginize!
Havuç;Biz onu sadece göz dostu olarak biliyoruz.Oysa ki havuç,içerisinde barındırdığı yağ asitleri sayesinde bağırsağın iyi temizlenmesine yardımcı oluyorYine bağırsak enfeksiyonu tedavisinde de etkin bir rol oynuyor kendisi :)
Fasulye: Bir diğer yağ asitleri bakımından zengin olan sebze fasulye.Bu uçucu yağ asitleri de bağırsakların çalışmasına ve meydana gelen enfeksiyonların sorunsuz bir şekilde atlatılabilmesine yardımcı oluyor.
Bamya;Çoğu sevmez ama sağlığımız için altın değerinde bir besin kaynağı denilebilir.Bağışıklık sistemini kuvvetlendirirken vücudunda mikroplara karşı krunaklı hale gelmesine yardımcı oluyor.Bu nedenle bağırsaklarda meydana gelmesi muhtemel enfeksiyon riskini de azaltıyor.
Nar:Düzenli bir bağırsak istiyorsak yine mevsiminde bol bol nar tüketmemiz gerekiyor.Vitamin ve mineral açısından zengin olan bu meyve midede ki mukoza tabakasının güçlenmesine yardımcı oluyor.Bu da bağırsakların sindirimi daha kolay bir şekilde yapmasını sağlıyor.


Armut:Kabızlık bir çok insan için kabustur.En doğal ilaçlardan biri de armut diyebiliriz.Aynı zamanda bağırsakta oluşabilecek hastalıklarında önlenmesinde iyi bir rolü vardır.Bağışıklık sistemini de daha güçlü hale getirilebilmesi için düzenli tüketilmesi önemli.Sadece bağırsakta değil tüm vücutta meydana gelebilecek hastalıkların önlenmesinede katkı sağlıyor.**Darlık problemi olanlar dikkatli tüketmeli!!
Tarçın:Bu mis kokulu besinimizin yararını bilmeyen yoktur.Hele ki kış çaylarının olmazsa olmazıdır.Bağırsak sağlığı için düzenli tüketilmesi gereken besinlerden biri de bu baharattır.Özellikle bağırsağım çalışmıyor diye şikayet ediyorsanız bir bardak suyun içine bir miktar tarçın kouyp içmeniz tavsiye ediliyor.
Su:Suyun düzenli olarak her gün en az 2 litre içilmesi,tüm vücut için ne kadar önemliyse bağırsaklar içinde o kadar önemli.Vücuttaki iç temizliği suyka yapıyoruz.Ancak herşeyin fazlası zarar olduğu gibi suyun gereğinden çok tükesilmesi tehlikeli durumlara neden olabilir.o nedenle sağlıklı olanı ölçüyü kaçırmadan düzenli olarak içilmesi.
Aslında bu konu burada bitmiyor.Almamız gereken besinler hakkında ,atılacak başlıkta,yazıda çok,buna şüphe yok.Önemli olan daha öncede belirttiğim gibi neyi ne kadar ve ne zaman yiyeceğimiz.
İlerleyen zamanlarda İBH hastalarının dikkat etmesi gereken yiyecek ve içecekler hakkında da detaylı bir çalışma yapacağım.
Vücudumuzu iyi tanıyor,bize neyin iyi geldiğini ,neyin iyi gelmediğini zaman içinde deneyerek tecrübe ediyoruz.O halde sağlıklı bir beden ve bağırsak bütünlüğü için sterssiz bir yaşam ve düzenli yeme içme alışkanlıkları edinmemiz gerekiyor

Yorumlar

Popüler Yayınlar