Remicade İle Yola Devam :)


Merhaba hayat yolculuğunda yolu IBH'den geçenler;
Zamanın ne kadar hızla akıp gittiğinin kanıtı olmuş bloğum.En son  2014'ün son ayında  yazmışım  ve neredeyse üç yıl olmuş.
Bu son zamanlarda  neler yapmışım hızlı bir geçişte ben yapayım istiyorum izninizle :).Ameliyat sonrasındaki kontrolümde hastalığımın aktif olması nedeniyle Humira başlanmıştı.İki senelik kullanım sonrasında çok faydası olmadığı tespit edildi ve ilaç değişikliğine gidildi.Biraz etkisi oldu ki 1.5 yıl kadar çalıştım ve yorulduğumu hissedince sevdiğim işimi bırakmak durumunda kaldım.Meslek çağrı merkezi operatörü olunca işte stresli oluyor tabi.Bu iki senede ağrılarım çok olmamakla birlikte vardı,son dönemde haftada bir olacak şekilde düzenlendi tedavim.Tekrar eden kontrollerde,rutin kan tahlilleri ve kolonoskopi sonrasında doktorlarım Humiraya devam etmenin çok bir getirisi olmayacağına karar verdiler.Veee yeni maceramız olan Remicade'e başladık.
Sessiz,sakin,kendi halinde görünen bir ilaç işte,diğerleri gibi :) Tabi yine bilindik ansiklopedi gibi olan prospektüsü saymazsak. :)Bizlerin ilk yaptığı hemen yan etkileri ne acaba diye merakla  o sayfayı gözden geçirmek değil mi?Humiradan ve diğer bağışıklık baskılayıcı ilaçların yan etkilerinden pek farkı yok.Yine birden fazla hastalığı tedavi etme özelliğine sahip.Crohn,ülseratif kolit,sedef,ankilozan spondilit,romatoid artrit gibi.
Uygulama hastanede uzman hemşireler tarafından serumla yapılmakta.Öncesinde yine tüm kan tetkikleriniz ,göğüs hastalıkları konsültasyonunuz yapılmak zorunda ve vücudunuzda enfeksiyon olmamalı.Ben Humira kullandığım ikinci yıl ciddi bir böbrek enfeksiyonu geçirdim  ve 10 gün hastanede yatarak tedavi almak zorunda kaldım.Ondan sonra kendime daha dikkat eder oldum.Kendimizi bu tür enfeksiyonlardan korumamız şart.Gribal enfeksiyonlar,idrar yolu enfeksiyonları vs bizim için hoş olmayan durumlar.
Gelelim Remicade başlandığından beri bana neler yapmış,İyi şeyler yaptı diyebilirim.Hastalığım uzun  süredir remisyonda diyor kan tahlillerim.Tabi biraz kiloda aldım.Zaten çok yiyen biri değildim.  45 kg ile başladım gecen yıl Ocak ayında,şuan 52 kiloyum.Fena sayılmaz :)
Bu sürede vücudumda bazı kaşıntılı döküntüler oldu,bir çok cildiye doktoruna gittim ve en son Sedef denildi.Normalde bu ilaç Sedefide tedavi ediyor ancak bazı hastalarda hafif bir şekilde kendini belli edebiliyormuş Sedef.Bende o bazı hastalardan biriyim malesef.Psorcutan adında bi krem verdi dr. iyi geldi bakalım.Yaklaşık 7 aydırda karaciğer enzimlerimde bir yükseliş söz konusu henüz nedeni bilinmiyor,araştırmalar devam ediyor.Malum bu tür ilaçlar bir tarafı yaparken bir tarafı yıkabiliyor.Yinede geçici bir durum olduğunu ümit ediyorum. 
Remicade'in bana Crohn açısından en iyi gelen ilaç olduğunu söyleyebilirm.Bağışıklık kazanana kadar kortizonda alevlenmeyi önlemede, yan etkilerine rağmen çok iyi gelmişti.  Yinede belirtmekte fayda görüyorum ki tüm ilaçlar her bünyede farklılık gösterebilir.   
İlaçla ilgili son olarak uygulama hakkında ufak bir detay vereyim.    İlk kullanımda ilacı çok yavaş veriyorlar  ve yanlarında olası bir tepkimeye karşı alerji için bir   ilaç bulunuyor.Hemşireler tedavi esnasında gözünü sizden ayırmıyor diyebilirim.Sürekli ateşinize ve tansiyonunuza bakılıyor,hal hatır soruluyor:)
İlk doz yaklaşık 2 saatte verilmişti.Sonra bu süre 1 saate kadar düşüyor.Yine ilacın dozu kilonuzla orantılı olacak şekilde ayarlanıyor.Uygulama, şuan bende herşey yolunda olması nedeniyle 8 haftada bir yapılıyor.Bu süre anormal dönemde ayda bire çıkabiliyor.
Remicade'le Crohn maceramız bu şekilde son sürat devam ediyor.
Umarım en kısa sürede daha kesin ve yan etkisiz bir tedavi yöntemi bulunur.  
Hepimize,sağlıklı ,huzurlu,umutlu yarınlar dilerim.


Not:Damar yoluyla kullanılır.  Etkin madde: infliksimab Yardımcı maddeler: Sakkaroz, polisorbat 80, sodyum fosfat monobazik monohidrat, sodyum fosfat dibazik dihidrat ve enjeksiyonluk su.
Etkin maddesi olan infliksimab, bir insan ve fare kaynaklı bir cins proteindir.
İnfliksimab vücutta özel bir proteini bağlar; inflamasyon sürecinde yer alan bu proteine tümör nekroz faktörü alfa ya da TNF adı verilmektedir. Onun için REMICADE'e TNF blokörü de denir. Romatoid artrit, Crohn hastalığı, ankilozan spondilit, psoriatik artrit ya da psoriazis gibi inflamatuvar hastalıklarda TNF miktarları, yaygın bir şekilde yükselmiş durumdadır. 
Romatoid artrit: Romatoid artrit eklemlerin inflamatuvar bir hastalığıdır. Eğer aktif romatoid artritiniz varsa, size önce başka ilaçlar verilecektir. Eğer başka ilaçlar verilmiş ve hastalığınızın bulgu ve belirtileri devam ediyorsa, size aşağıdaki amaçlar için metotreksat (Bağışıklık sistem baskılayıcı ilaç) ile kombinasyon şeklinde REMICADE verilecektir: Hastalığınızın bulgu ve belirtilerinin azaltılması,  Eklemlerinizdeki harabiyetin yavaşlatılması, Fiziksel fonksiyonlarınızın iyileştirilmesi.
 Crohn hastalığı: Crohn hastalığı, barsakların inflamatuvar bir hastalığıdır. Eğer Crohn hastalığınız varsa ve en az 18 yaşındaki bir erişkinseniz ya da 6-17 yaş grubundaki bir çocuksanız, size önce başka ilaçlar verilecektir. Eğer hastalığınızın bulgu ve belirtileri bunlara rağmen devam ediyorsa, size aşağıdaki amaçlar için REMICADE verilecektir: Bir kortikosteroid (iltihabi olayları ve bağışıklık sistemini baskılayıcı) ve/veya bir immünosupresan (bağışıklık sistemi baskılayıcı) ile kontrol edilemeyen, orta derecede ve şiddetli aktif hastalığın tedavisi için veya eğer bu tür ilaçları tolere edememiş iseniz, Başka ilaçlar veya ameliyat ile kontrol altına alınamamış, akıntılı enterokütanöz fistüllerin (barsaktan deriye açılan anormal kanallar) sayısının azaltılması için.  6 yaş altında kullanılmaz. 
Ülseratif kolit :Ülseratif kolit, inflamatuvar bir barsak hastalığıdır. Eğer ülseratif kolitiniz varsa, size önce başka ilaçlar verilecektir. Eğer bu ilaçlara yeterince iyi yanıt vermezseniz, hastalığınızın tedavisi için REMICADE verilecektir.
 Ankilozan spondilit: Ankilozan spondilit, omurganın inflamatuvar bir hastalığıdır. Eğer ankilozan spondilitiniz varsa, size önce başka ilaçlar verilecektir. Eğer bu ilaçlara yeterince iyi yanıt vermezseniz, size aşağıdaki amaçlar için REMICADE verilecektir:  Hastalığınızın işaret ve belirtilerinin azaltılması,  Fiziksel fonksiyonlarınızın iyileştirilmesi.
 Psoriatik artrit: Psoriatik artrit, genellikle psoriazisin (sedef hastalığı) eşlik ettiği, eklemlerin inflamatuvar bir hastalığıdır. Eğer aktif bir psoriatik artritiniz varsa, size önce başka ilaçlar verilecektir. Eğer bu ilaçlara yeterince iyi yanıt vermezseniz, size aşağıdaki amaçlar için REMICADE verilecektir: Hastalığınızın işaret ve belirtilerinin azaltılması,  Fiziksel fonksiyonlarınızın iyileştirilmesi.  Eklem harabiyetinizin yavaşlatılması 
Psoriazis:Psoriazis (sedef hastalığı), derinin inflamatuvar bir hastalığıdır. Eğer orta ile şiddetli plak (psoriazisin bir tipi) psoriazisiniz varsa, size önce başka ilaçlar ya da örn. fototerapi verilecektir. Eğer bu tedavi yöntemlerine yeterince iyi yanıt vermezseniz, sizdeki psoriazisin bulgu ve belirtilerini azaltmak için REMICADE verilecektir. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar