MR Enterografi Nedir?


Adını ilk duyduğumda kolonoskopiden iyidir diyerek, bir MR ne kadar zor olabilirki demiştim.Hazırlık aşamasına gelince anladım ki aç kalmaya dayanamayan ben yine bir kaç günlük sulu diyetin arkasından 1,5 lt su ile gittim hastaneye...
Suyun içine doktorun yazdığı ilacı eklediler ve yanlış hatırlamıyorsam 1 saatte en az 3/4 ünü içmem gerektiği söylendi.Tadı fena değildi.Ama aç olduğum için içmesi zor oldu.Hatta yarısını azıcık geçince sordum yeterli olur mu diye tabiiki hayır cevabını aldım.Birazını daha içtim.Karnım gerçekten şişti.İlaçlı suyun amacıda iyi  görüntü alabilmek için bağırsakların şişmesiymiş zaten.Kolonoskopide nasıl hava vererek bağırsaklar şişirilip yüzeyin net görüntülenmesi sağlanıyor ise  burada da aynı durum söz konusu.Görünteleme yaklaşık yarım saat sürdü.Çıkar çıkmaz lavaboya attım kendimi çünkü ciddi bulantım ve karın ağrım oldu.Bu durumu elbette normal karşılamak lazım çünkü hem o kadar suyu bir saatte içmek hemde bağırsak hareketlerinin çoğalması bu tür komplikasyonlara neden olabilir.Ancak bu sizi ürkütmesin çünkü çok sürmüyor.Gün boyu sıvı tüketimine devam etmekte fayda var.
Sonuçlar bir hafta sonra verildi.İBH doktorlarım sonuçlara bakararak fena olmadığımı söyledi.Benim için kolonoskopiden daha iyiydi diyebilirim.Zira son işlemde doktorum bile korkmuştu ve hemen olası birdelinme var mı diye tomografiye götürmüştü.Şükür birşey olmadığı ,bağırsağa verilen gazın kramplara neden olduğun u söylemişti.Eve geldiğimde sıcak su torbası kullanarak bu durumuda atlamıştım.Altı ay sonrasında da MR Enterogrfi istendmişti.İlerleyen zamanlar bize ne gösterecek ve daha neleri tecrübe edineceğiz ,kim bilir?
Aşağıda sizlerle, işin teknik boyutu ve hazırlık aşaması hakkında görüntüleme merkezlerinden edindiğim bilgileri paylaştım.Sağlık dolu yıllar dilerim.

Not:İşleme gireceğiniz görüntüleme merkezi ya da hastane sizinle işlem hazırlığı hakkında gerekli detayları paylaşacaktır.Benim  vermiş olduğum hazırlık aşaması örnektir bilginize. 


MR Enterografi, ince barsakların görüntülenmesinde kullanılan bir incelemedir. Nötral veya düşük dansiteli kontrast maddelerin (su, polietilen glikol, laktüloz, %2.5 mannitol veya sorbitol vs.) ağızdan alımı sonrası barsakları şişirilir. İnce barsakların, hızlı MR görüntüleri elde olunur. Eğer bu işlem ince barsağa bir tüp yerleştirilerek yapılırsa MR enterkolizis ismini vermekteyiz.
Tercih edilen klinik durumlar;      - İnflamatuvar barsak hastalıkları (Crohn hastalığı, ülseratif kolit)      - Mide-barsak kaynaklı GIS kanamaları      - Polip, tümörler      - Barsak tıkanıklıkları      - İnce barsak emilim bozuklukları (malabsorbsiyon sendromları; Çölyak, Whipple hastalıkları)      - Karın ağrısı, ishal, gizli kanama, kilo kaybı gibi açıklanamayan GIS şikayetleri      - Kapsül endoskopi öncesi ince barsak darlıklarının dışlanması şeklinde sıralanabilir.

CT ENTEROGRAFİ-MR ENTEROGRAFİ
HAZIRLIK:
 Bu incelemelerde amaç günümüzde endoskopisi mümkün olmayan ince barsakların ayrıntılı değerlendirilmesidir. Bu incelemelerde en çok dikkat edilmesi gereken nokta işlem sırasında ince barsakların katı gıda artıklarından arındırılmış olması ve inceleme boyunca ağızdan alınan solüsyonlar aracılığı ile genişletilmelerinin sağlanmasıdır. Bu şartların sağlanması için aşağıdaki hazırlık ve uygulamaların gerçekleştirilmesi gereklidir.
 • İnceleme randevu tarihinden bir gün önce başlayarak sebze, meyve, et, balık, ekmek ve alınmaz, tanesiz çorba, et suyu, hoşaf suyu gibi sulu gıda ve birlikte gün boyunca en az iki litre sıvı alınması gereklidir.
 • Randevu öncesi akşam yemeğinden 1 saat sonra x-M250 diyet isimli ilacın yarısı; 3 saat sonra da diyer yarısı alınarak 24:00’a kadar tolere edilebildiği ölçüde 2 litre sıvının desteği ile de barsakların temizlenmesi ve boşaltılması sağlanır.
 • Süregen rahatsızlıkları (şeker, tansiyon, kalp-akciğer hastalığı vb.) olan hastalarımız, kullanması gereken ilaçları ara vermeden kullanmalıdırlar.
 • İşlem sabahı size verilen hazırlık protokollerinin uygun bir şekilde gerçekleştirilmiş olması durumunda hazırlanmış özel karışım solüsyonlar aracılığı ile ince barsak ağızdan alınan bu sıvılar ile doldurularak sizin için uygun görülen CT Enterografi veya MR Enterografi işlem incelemeleri ile değerlendirilecektir. İnceleme boyunca barsak hareketlerini değiştiren bazı ilaçlar verilerek bazı bölgelerin daha iyi görüntülenmesi gerekebilecektir. Bu protokoller 30-40 dakika arası süren çekimlerden ibaret olup çekim sonrası gece 24:00 kadar yine 2 litre sıvı almak kaydı ile kaybın yerine konulması gerekmektedir.
 • İşlem sonrası sıvı kaybı veya alınmış olan ilaçlar nedeniyle kısa süreli dikkat-konsantrasyon eksizliği sözkonusu olabileceği ve barsak hareketlerinin hızlanması ve alınan sıvılar nedeniyle geçici bir işhal tablosu oluşması nedeniyle araç kullanımı veya günlük planların aksayabileceği ve programın buna göre yapılması gerektiği unutulmamalıdır. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar