Double Balon Enteroskopisi



Geçtiğimiz ay ki kontollerimde ,mide ve etrafında yaklaşık iki aya kadar devam eden bir ağrım olduğunu söylemiştim doktoruma.Yeni başlamış olduğumuz Entyvio (Vedolizumab)'nun böyle bir yan etkisi olmadığı söylendi ve endoskopi istendi.Endoskopi sonucuna göre mide de ülserler ve pangastrit çıktı.Sonucu doktoruma gösterdiğimde -daha önce duodenal tutulum yaşadığımı biliyordu- mide ve duodenumdan sonra gelen jejunuma da bakmak istediğini söyledi ve çift balon entereskopi yapalım dedi.Bunun üzerine bir hafta sonrası için sözleştik ve işlem randevusunu aldık.Önümde bir hafta vardı ve benim ilk kez gireceğim bu işlemi didik didik araştırmam gerekiyordu :) 
Bende internette bir kaç tur attıktan sonra,benden desteğini hiç esirgemeyen doktorum Prof. Dr. Metin Başaranoğluna yazdım.Konu ile alakalı aklıma takılan soruları paylaştım o da müsait olur olmaz ilgileneceğini söyledi.Ve ortaya aşağıda paylaştığım hepimizin gayet net bir şeklide anlayacağı şekilde yazlmış bir metin çıktı.İyi ki varsınız Metin Hocam :)👍❤
Gelelim değerli hocamıza sorduğumuz sorular ve yanıtlarına;

  1. Double balon enteroskopisi nedir? : İnce bağırsak hastalıklarının teşhisinde dünya da ilk defa tüm sindirim sisteminin görüntülenmesini sağlayan yöntemin mucidi Prof. Dr. Hironori Yamamoto'dur.Dünyaya Fujinon -Fujifilm tarafındab sunulan ve ince bağırsak hastalıklarının teşhis ve bir kısım tedavisinde önemli bir adımdır.Diğer yöntemlerle ortalama 1.5 metre ilerlenebilmesine rağmen ,bu işlem için kullanılan (DBE, çift balon enteroskop) alet ilekullanılan cihaz sadece 40 cm olmasına rağmen çift balon enteroskop sayesinde 6-7 metre kadar bağırsak segmentlerinde inceleme gerçekleştirilebilmektedir.Bu tetkikte incelemeler ya oral (ağızdan) ya da anal (makattan) girilerek yapılır.Bazen sırayla her ikisi de yapılır.
  2. İşleme ne zaman gerek duyulur? : Sıklıkla ; belirlenememiş anemilerin ,kronik veya ataklar halinde seyreden ishallerin ya da açıklanamayan kronik karın ağrılarının ,tanı konulamayan iltihaplı bağırsak hastalıklarının aydınlatılmasında kullanılmaktadır.Örneğin; ince bağırsağın tam olarak görüntülenememesinden ötürü ince bağırsak kanserinin tanısında eksiklikler yaşanmasına sebep olan 4-6 metrelik kısım çift balon enteroskop ile tam olarak görüntülenebilir.Ayrıca bu yöntem ile ,patoloji için parça alınabiliyor,tedaviye yönelik bazı işlemler yapılabiliyor ve tüm sindirim siteminde ki her türlü hastalığın tanısı konulabiliyor.Çift balonlu endoskopiyi ben kendi klinik pratiğimde ; *radyolojik görüntüleme yöntemleri ile ya da kendi yaptığım bir kapsül endoskopi ile bağırsak duvarına ait  herhangi bir hastalık örn;angiodisplazi veya kanayan bir lezyon,ülser,malign (kötü huylu)olabilecek ya da olmayacak normalden sapmış bir doku parçası gördüğümde gereklilik varsa  yapıyorum.
  3. İşlem öncesi nasıl bir hazırlık gerekir? : Kolonoskopiye hazırlık sürecine benzerdir.İşlemden 48 saat önce sıvı gıda ve bol su içilir .Bağırsak temizliği için kullanılan golytely vb ilaç 6-12 saat önce içilir.İşleme 8-12 saat aç gelinir.İşlem sonrası hasta birkaç saat bizimle gözlem odasında kalır.Genelde işlemden sonra hastalar evlerine gidebilir.
  4. İşlemin riskleri varmıdır,varsa nelerdir? : Tabii ki risksiz bir yöntem değildir.Neden ,çünkü bu invazif bir girişimidir.olabilecek komplikasyonlar;perforasyon dediğimiz bağırsakların yırtılması yani bütünlük kaybıdır.Yemek borusundan (özafagus) başlayıp ince bağırsaklara kadar bütün alanlarda yırtık olabilir.Ayrıca pankreatit dediğimiz pankreas iltihabı gelişebilir . İşlem ameliyat nedeni ya da ölümcül olabilir.Riskler tecrübe ile azalır.
  5. İşlem süresi ne kadar sürer? : İşleme başlarken hastalara yüzeysel bir sedasyon (anestezi)  yapılır.İşlem süresi 60' dan 3-4 saate kadar sürebilir.
  6. İşlem sonrası hastaların dikkat etmesi gereken durumlar nelerdir? : Aldığı anestezik maddeler nedeni ile aynı gün imza vb sorumluluk gerektiren işlerden uzak durmalıdır.Araç kullanamaz.Acil durumlarda ulaşabilmesi irtibat numarası verilir.
Kendisine emeğinden dolayı çok teşekkür ediyorum.Değerli hocamız hakkında detaylı bilgi ve yayınladığı videolarına kendi sitesinde buradan ulaşabilirsiniz...

Yorumlar

Popüler Yayınlar