İmuran (Azatioprin)



İmmünsüpresan ilaçlar listesinde en çok kullanılan ilaçların başında İmuran geliyor.Bende tedavimin ilk başladığı zamandan itibaren uzun süre kullandım kendisini.Her zaman ki gibi bağışıklık sistemi çöküşü nedeniyle yan etkileri'nde en çok enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riski yer alıyor.Hastaların bir kısmında kontredike olması nedeniyle tedavi yarım bırakılıp farklı bir ilaca geçiş yapılabiliyor.
Artık bir çok İBH hastası bilnçli hasta grubuna giriyor.Tam olarak olayın ne olduğunun farkında olmayanlar da hastanelerde kendilerinden önce tedavi alan hastalarla istişare ederken hem hastalık hakkında hemde ilaçlar hakkında bir çok bilgiye sahip oluyor.Kullandığımız bu ilaçlar nedeniyle bazılarımızın psikolojisi bozulabiliyor.Çünkü hastalığın ağırlığını her hasta kaldıramıyor diyebilirim.Karamsar olmaya gerek yok.Vücudumuzu tanıyıp,belirtilere hakim olduğumuz ve tedavimizi aksat madıpğımız sürece hayatımızı hasta değilmiş gibi sürdürebiliriz.
İmuran'ın genel özelliklerine bakacak olursak ; 50 mg'lık 100 tablet içeren kutularda ve 25 mg'lık kutukarda temin ediliyor.Dozu uygun ayarlama işi elbette doktorumuzda.Kendi başımıza bir gün alıp bir gün almama ya da birden fazla alma lüksümüz yok.
Hangi hastalıklara iyi geliyor;Crohn Hastalığı ve Ülseratif Kolit'in yanı sıra 
  • Ciddi Romatoid Artrit
  • Sistemik Lupus Eritematosus
  • Otoimmün Kronik Aktif Hepatit
  • Pemfigus Vulgaris
  • Poliarteritis Nodosa
  • Otoimmün hemolitik Anemi
  • Kronik Refrakter İdiyopatik Trombositopenik Purpura
  • Tekrarlayan İntermittan Multiple Sklerozis


Ne kadar farklı ve çeşitli hastalıklar var değil mi?Gastrointestinal sistem tarafından iyi tolere edilen bir ilaç İmuran.En son amleiyat olmadan önce kullanmıştım.Daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi benim düştüğüm hataya düşmeyin ve doktorlarınızın önerdiği dozda ilacınızı almayı sakın ihmal etmeyin.Aksi takdirde ya daha ağır ilaçlar almaya ya da bendeki gibi ameliyat sürecine hızlı bir geçiş yapabilirsiniz.
Her ilaçta olduğu gibi ilacı ilk aldığınızda kan değerlerinize sık sık bakılması gerekiyor.O yüzden bir süre hastane ziyaretleriniz sıklaşabilir.
Enfeksiyon hastalıklarından her hangi birine yakalandığınızda mutlaka doktorunuzu haberdar etmeniz gerekir.Ona göre tedaviyi yeniden şekillendirmesi gerekebilir.
İmuranla ilgili anlatacaklarım şimdilik bu kadar.Sonraki yazımda görüşmek dileğiyle ✋





Yorumlar

Popüler Yayınlar