Crohn Hastalığı Tedavisinde Kullanılan İlaçlar ve Yan Etkkileri
Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba.
Crohn Hastalığı artık neredeyse bilinen bir hastalık haline geldi diyebiliriz.Yine de tekrar nasıl bir hastalık olduğuna bakalım.Ağızdan anüse kadar tüm sindirim sistemini tutabilen bu hastalık yüksek ateş,kilo kaybı,ishal,karın ağrısı ve kan değerlerinin yükselmesi olarak kendini belli ediyor.
Belirtiler her hasta da farklılık göstersede genel belirtiler bunlar diyebiliriz.Apandist başta olmak üzere Ülseratif Kolit,idrar yolu enfeksiyonu vs gibi hastalıklarla karıştırılabiliyor.Hastaların bir kısmı apandisit ameliyatı geçirmek zorunda kalabiliyor ve hastalığıyla bu esnada tanışabiliyor.Kesin tanı kolonoskopi ve biopsi ile belirleniyor.En yaygın tutulum yeri ise Terminal İleum denilen ince bağırsakla kalın bağırsağı birleştiren organ.Kesin tanı konulduktan sonra hasta yakın takibe alınıyor.Hastalığın şiddetine göre tedavi planı yapılıyor.
Bağışıklık sisteminin yakından ilgilendiren bu hastalık için tam bir tedavi henüz yok.Aslında uzmanlarda tam olarak ne ile mücadele ettiklerini bilmiyorlar.Sağlıklı organa zarar veren bir durum var ve bunu ekarte etmenin tek yolu bağışıklık sistemini baskılayan (Immunsupresif) ilaçlar.ekarte derken tamamen yok etme değil burada bahsedilen. Bir nevi hastalığı uyutma çabası denilebilir(Remisyon).
Steroidler en son düşünülen ilaç grubu ki doğru kullanılmadığı takdirde can yakıcı olabiliyor.O yüzden eğer atağınız şiddetli ise ve doktorunuz size steroid (kortizon içeren ilaçlar) başladıysa lütfen doktorunuzun önerilerine harfiyyen uyun.
İlaçların bazılarına ve yan etki potansiyellerine daha önceki yazılarımda yer vermiştim.Yinede hatırlatmakta fayda görüyorum, aşağı yukarı hepsinin ortak özelliği ,bağışıklık sistemimizi baskıladığı için enfeksiyon hastalıklarının bizim için kaçınılmaz olması.Bunların başında idrar yolu enfeksiyonu,grip,akciğer enfeksiyonları gibi yaygın bulaşıcı hastalıklar geliyor diyebiliriz.
Korunmak için yapılacak en iyi şey bol c vitamini tüketmek ve bu tür hastalığa yakalanmış kişilerden uzak durmak.Peki bunlardan biri bulaşırsa ne olur.Tedavimiz aksayabilir çünkü zaten bağışıklık sistemi baskılandığı için aldığımız ilaçlar enfeksiyonun seyrini şiddetlendirebilir yada tekrar bi atak dönemine girebiliriz.
Ve biyolojik ajanlar;
Oral yoldan aldığımız ilaçların yanısıra bu ilaçların artık etkisini kaybedip hastalığın direnç göstermeye başladığı zamanlarda hayatımıza ''biyolojik ajan'' dediğimiz Anti TNF grubu ,yine baskılayıcı ilaçlar giriyor.Humira , Remicade ve benim de en son tanıştığım Entyvio (Vedolizumab). Humira ve Remicade i 2013 ameliyat sonrası ikişer sene aldım.Humira bende pek işe yaramadığı için Remicade e geçildi. İşe yaradı da .Taki Psoriasis (Sedef Hastalığı) ortaya çıkana kadar ki normalde bu ilaç sedefide tedavi ediyor.Bende tam tersi olup ortaya çıkardığı gibi başedilemez bir hal aldı ve bu nedenle kendisine veda edip Entyvio ile yola devam kararı aldık.
Önümüzde ki süreçte yeni başladığım ilaçla ilgili gelişmeleri buradan yazacağım. Umarım bu ilaç sorunsuz bir şekilde iyi gelir.Ve yine umuyorum ki en yakın zamanda kalıcı bir çözüm bulunur.Bol remisyonlu günler dilerim :)
Yorumlar