İleostomi & Kolostomi
Geçtiğimiz yıl ameliyata karar verildikten sonra içimi kemiren tek korkuydu ''ya torba takarlarsa.''Öyle ya teşhis konulduktan sonra o kadar çok araştırma yaptım ki Crohn'la ilgili,tedavi yöntemleri dahil hemen her konu da ihtisas yaptım sayılır.Forumlar,siteler, yurtiçi-yurtdışı makaleler ve tabiki hasta tecrübelerini takip ettim.İlaçlar,ameliyatlar,alternatif tıp ,diyetler vs...
Bir aylık steroid tedavisi ve diyetin ardından sonuç alınamayınca , bağırsaktaki darlık sebebiyle ameliyata karar verilmişti.Ameliyat olup olmamam benim elimde değildi .Çünkü doktorlarında zaten en son çare olarak gördükleri tedavi yöntemidir ameliyat .Özellikle de crohn hastalığında. Nitekim tedaviye ilaçla devam etmem de sözkonusu olmadı. Ben birazda korkudan dolayı doktorlarıma ilaç tedavisin biraz daha devam etmek istediğimi söyleiğimde doktorum ileride oluşabilecek daha ağır bir tablo ile karşılaşılabileceğini ve bunun da daha ağır bir ameliyat olabileceğini söylemesi üzerine bu fikrimden vazgeçtim.Konsültasyonlar bitipde tam olarak ameliyat moduna girdiğimde cerraha sorduğum tek soruydu torba takılıp takılmayacağı .Aldığım cevap beni tedirgin etmedi değil,her ne kadar doktor haklı bir cevap vermiş olsa da :) buna ameliyat esnasın da karar veririz demişti.Benim bildiğim ve doktorun da söylediği bağırsakta darlık olan kısmın alınacağıydı sadece.Ufak bir panik atak durumu olsa da başarılı bir operasyon geçirdim nihayetinde. tamamen kendime geldiğimde tabi ki ilk işim karnımı yoklamak oldu ve derin bir nefes aldım.Torba yoktu.Bağırsağın iki ucu birleştirilmişti (ileoçekostomi).Apandistim alınmış ve Terminal ileum rezeksiyonu yapılmıştı(ince bağırsağın son kısmının alınması işlemi).
Peki nedir bu ileostomi ve kolostomi? Konu ile ilgili küçük bir araştırma yaptım sizleri birazda olsa aydınlatmak adına.Tabi ki her zaman en doğrusu bu tarz bir tedavi görüyorsanız veya ihtimal varsa ,kontrolü altında olduğunuz doktorunuzla yakın temas içinde olup sizin için en iyi olanı ondan öğrenmek olacaktır.
Bağırsağın ağzının karın duvarına açıldıktan sonra dışkının buraya birikmesini sağlayan ''torba''
İleostomi Nedir?
İnce bağırsağın (ileum) ameliyat ile karın ön duvarına ağızlaştırılması işlemine ''ileostomi'' denir.Böylelikle bağırsak içerikleri karın cildine yapıştırılan bu torbaya boşalır.Normalde ince bağırsaklardaki gıda artıkları kalnbağırsağa geçer ve makat yoluyla atılır.İleostomi yapılan olgularda ise gıda artıkları doğrudan karın duvarına yapıştırılan torbayla boşaltılır.Değişik nedenlerle kalın bağırsak ve rektumun tamamen alınması veya devredışı bırakılması gibi durumlarda ileostomi açılır.İleostomiler duruma göre geçici veya kalıcı olabilir.İnce bağırsak içerikleri sulu olması nedeniyle ileostomi torbasına gelen atıklar sıvı haldedir. Bu nedenle günde birkaç kez boşaltılması gerekir.
Kolostomi Nedir?
Kalın bağırsağın (kolon) bir ameliyat ile karın ön duvarına ağızlaştırılmasına ''kolostomi'' denir.
Burada da yine dışkı buraya yapıştırılan torbaya boşalır.Kolostomilerde stoma (ostomi) genellikle karnın sol alt tarafına açılır. Kolostomiler genellikle kalın bağırsağın hangi bölgesine yapılmışsa ona göre adlandırılır.Örneğin çıkan kolostomi ,yatay kolostomi, inen kolostomi ve sigmoid kolostomi diye adlandırılır.
Kolostomilr de amaçlarına göre geçici veya kalıcı olabilir.
Geçici kolostomi:
- Kalın bağırsak tıkanmaları
- Bağırsak yaralanmaları
- Bağırsak delinmesi
- Doğumsal bağırsak anormallikleri
- Bağırsakta yapılan bir ameliyatın iyileşmesini sağlamak
- Ciddi makat hastalıkları ve yaralanmaları
- Makatın çıkartılması gereken hastalıklar
- Kalın bağırsağın son kısmının ve makatın birlikte çıkarılması gereken hastalıklar
- Makatı kontrol eden kasların görevini yapamadığı hastalıklar
- Kalın bağırsağın sonunda kalıcı hastalık olması
Yorumlar